Home

NL

EN

Home Programma Nieuws & Blogs Nieuwsbrief Verslagen Over Land Art Lives

NL

EN

Engelen door Moniek Toebosch (1994). Foto Jordi Huisman, courtesy Land Art Flevoland
11 juli 2024 

Flevolab Tour x Land Art Lives

Tour over tijdelijke vormen van land art i.s.m. FlevoLab

Een speciale tour door Flevoland over de toekomst van land art in de provincie met diverse bezoeken in de buurt van Lelystad.
Datum: Donderdag 11 juli 2024
Tijd: 12.00 - 17.00 uur
Startplaats: Almere en Lelystad
Voertaal: Nederlands

Deze Flevolab Tour is een samenwerking van Land Art Lives met Flevolab

Aanmelden

Toekomst

Op donderdag 11 juli 2024 organiseren we in samenwerking met Flevolab een speciale tour door Flevoland over de toekomst van land art in Flevoland.

In deze tour kijken we naar de mogelijkheden om ook andere, bijvoorbeeld tijdelijke vormen van land art in Flevoland te integreren. Met de bus reizen we langs een aantal bijzondere plekken rondom Lelystad, locaties waar een bijzondere artistieke ingreep is gedaan en plekken die wellicht vragen om een interventie vanuit de kunst. Welke bijdrage kan kunst leveren aan deze omgeving? Zo gaan we met de bus over de Houtribdijk naar het bekende audio land art werk Angels/Engelen van Moniek Toebosch. Bij Lelystad Airport vertelt Frank Havermans over zijn project Secret Operation wat hij voor vliegbasis Soesterberg heeft ontworpen. Wat zou dit voor plek kunnen zijn als we de locatie artistiek benaderen? En ten slotte stoppen we bij spookstation Lelystad Zuid, waar Elias Tieleman vertelt over zijn eerdere werk daar en wat deze plek zo aantrekkelijk maakt voor een artistieke ingreep.

Nieuwe makers

Veel hedendaagse kunstenaars onderzoeken het landschap en de relatie van de mens tot haar natuurlijke omgeving en realiseren kunstwerken of kunstprojecten waarin het landschap centraal staat. De impuls van land art ontstond in de jaren zeventig onder kunstenaars op vele continenten, om buiten de muren musea en galeries kunstwerken te maken, direct in het landschap. Naast omvangrijke land art-kunstwerken, ook wel earthworks genoemd, waren er ook kunstenaars die meer tijdelijke interventies in het landschap deden, zoals body art en performances van Ana Mendieta en het werk Wheat Field (1982) van Agnes Denes.

Beleid

Binnen het cultuurbeleid van gemeenten en provincie is er momenteel niet veel aandacht en ruimte voor het realiseren van nieuwe (monumentale) kunstwerken in de publieke ruimte. Dat is jammer - maar misschien ook een kans. Tijdens de tour verkennen we samen met het Flevolandse culturele veld (waaronder instellingen, beleidsmedewerkers en makers) de aanknopingspunten en mogelijkheden voor toekomstige vormen van land art in Flevoland.

De tour eindigt bij de feestelijke opening van De Baan – Oefening in Optimisme, een tentoonstelling van kunstenaar Sachi Miyachi in Kunstmuseum M. in Almere.